Guide för inomhusmålning med Långsbyn Måleri

Genom att sätta ny färg på väggarna kan du skapa en mer trivsam atmosfär i hemmet. I denna guide från våra målare i Hedemora får du tips och råd kring vad du behöver tänka på då du ska måla om i din bostad.

Ett effektivt sätt att förändra och fräscha upp atmosfären i ditt hem är att måla om. En ommålning kan ge bostaden ett fräschare och modernare intryck med relativt enkla medel. Målning inomhus är relativt enkelt att utföra, förutom i våtrumsutrymmen där det krävs att målning och material följer de branschregler som finns. Är du händig, har tid, tålamod och lust så kan du utföra en större del av din inomhusmålning själv.

 

Denna guide innehåller information som är sammanställd av våra målare i Säter och som ger dig råd och tips över hur du lyckas med din inomhusmålning. Om du istället väljer att anlita målare för din inomhusmålning är du välkommen att kontakta oss på Långsbyn Måleri som har certifierade målare i Hedemora och Säter med omnejd, som kan hjälpa dig med ditt måleriprojekt.

 

Guide för inomhusmålning från erfaren målare i Säter

Välja rätt färg

När du ska måla om inomhus kan du välja mellan ett stort antal kulörer, men också om du vill använda matt, halvmatt eller glansiga färger i bostaden. Ytfinishen på färgen kallas glansgrad, eller glanstal. Olika glansgrader återger kulör på olika sätt och är därför en viktig variabel i valet av färg. En annan sak som är lätt att förbise är vikten av att väggfärgen matchar med tak och golv - något våra målare i Säter gärna hjälper dig med.

 

Om du har ett litet rum bör du välja en ljusare färg då mörkare nyanser kan få rummet att se mindre ut. I sovrum bör du välja en matt eller hel-matt färg vilket ger en mer rogivande känsla. I kök bör du ha en glansigare färg som ger köket mer ljus samtidigt som det är lättare att hålla väggarna rena. Du bör planera dina färger noggrant så att du kommer att trivas med dina nya färger samtidigt som nyanserna ska bidra till att skapa en hemtrevligare miljö.

 

Utrustning som du behöver vid inomhusmålning

När du ska måla inomhus behöver du viss utrustning så att du kan utföra arbetet på ett bra sätt. Bland annat behöver du målartvätt, väggspackel, spackelspade, sandpapper, maskeringstejp och golvtäckningsmaterial som exempelvis plast eller papp. Du behöver penslar så att du kommer åt att måla vid kanter och i trånga utrymmen. För väggmålningen använder du lämpligast roller, med eller utan förlängning. Det kan också vara bra om du har en hörnroller. När du målar bör du använda dig av handskar, keps och kläder som du inte är rädd om.


Förberedelser vid inomhusmålning

Det första du behöver göra är att plocka bort alla tavlor, dra ut spikar och andra detaljer som finns på väggen. Därefter kan du använda målartvätt för att tvätta bort smuts och fett från väggen. Skölj därefter noggrant så det inte finns några rester av målartvätten kvar. Om det finns sprickor i väggen behöver du spackla och slipa så att du får en hel väggyta. Ska du måla över tapeter bör du först skrapa eller slipa bort tapetskarvar. Du bör även spackla i håligheter och revor i tapeten och sedan slipa hela väggen med lämpligt sandpapper.

 

Därefter bör du ta bort strömbrytare och eluttag från väggen och tejpa för hålen. Du bör även tejpa kanten på karmar, golvlister och eventuella taklister. På golvet är det lämpligt att lägga plast eller byggpapp så att du skyddar golvet från färgen.

 

Målningen

Du bör tänka på att målningen ska ske i en viss ordning för att uppnå bästa resultat. Du börjar alltid med att måla taket. Därefter målar du dörrfoder och golvlister, och sätter maskeringstejp efter att färgen har torkat. Sedan kan du måla väggarna.

 

Efter att all målning är klar ska du direkt avlägsna maskeringstejpen och ta ut golvtäckningen. Då slipper du fula märken efter tejpen och du kan snabbt rengöra om det kommit färg på golvet.

 

Anlita hjälp med din inomhusmålning

Långsbyn Måleri kan erbjuda utbildade och certifierade målare i Säter som kan hjälpa dig med din inomhusmålning. Våra målare har många års erfarenhet inom måleri vilket innebär att vi dels kan åta oss alla typer av målnings tjänster men också utföra arbetet på ett korrekt sätt.

 

Om du vill få hjälp av våra målare i Hedemora kan du använda dig av formuläret på vår hemsida för att boka ett kostnadsfritt hembesök där vi tillsammans kan gå igenom dina önskemål. Därefter får du en offert där vi kan erbjuda dig ett konkurrenskraftigt pris för din inomhusmålning. Som privatperson har du dessutom möjlighet att använda dig av ROT-avdraget vilket betyder att du kan göra ett skatteavdrag motsvarande 30 % av våra arbetskostnader.

Kontakta oss målare i Hedemora för kostnadsfri offert & platsbesök

Vi är kompetenta målare i Hedemora som är redo för ert nästa måleriprojekt. Långsbyn Måleri har under våra 12 år i måleribranschen etablerat oss i södra Dalarna. Skriv in till oss via formuläret nedan så återkopplar vi med snabb och trevlig service.